Agenda & tickets

BUG (2014)

Agnes is een gescheiden vrouw die zich in een kale motelkamer schuil houdt voor haar gewelddadige ex-echtgenoot. Ze hunkert naar liefde en tederheid. Via een vriendin komt zij in contact met Peter, een ingetogen en gevoelige man, die haar liefde en bescherming biedt. Hij trekt bij haar in, en ontdekt dan dat haar motelkamer wordt geteisterd door ongedierte. Zijn weerzin begint obsessieve vormen aan te nemen. Hij verdenkt de buitenwereld van een complot en ze isoleren zich meer en meer. Peter begint weg te zinken in zijn wanen, en trekt Agnes mee in een spiraal van angst en achterdocht

In Bug werkt Jakop Ahlbom met een bestaande theatertekst, een psychologische thriller van  de Amerikaanse schrijver Tracy Letts over twee verloren, beschadigde zielen. In hun onmacht om te leven klampen zich aan elkaar vast. En daarin blijken ze grenzeloos.

Tracy Letts (1965) werd in Nederland bekend door de opvoering van Augustus: Oklahoma door de Utrechtse Spelen. Lett’s zijn stuk werd bekroond met de belangrijkste Amerikaanse toneelprijzen, de Pulitzer Prize en de Tony Award. BUG (1996) werd in 2006 verfilmd, en won in Cannes de  prijs van de International Federation of Film Critics.

Ahlbom: ‘Het is een familiedrama dat wel wat doet denken aan Festen, maar Bug is toch heel anders. Het is een absurd verhaal en toont vooral een vervreemdende weergave van de menselijke geest. Het is een liefdesverhaal met een flinke dosis paranoia. Toen ik het las dacht ik direct dat ik daar mijn verbeelding in kwijt kon. (…) Ik hou er van als situaties vervreemdend zijn en als het flink schuurt tussen goed en kwaad. Wat me ook aanspreekt is het gevoel van machteloosheid dat deze mensen uitstralen en hoe ze zich staande houden in moeizame situaties. Het is een thriller (…) maar voor mij is het toch vooral een verhaal over liefde en overgave en hoe je daardoor verdwaald kunt raken.’  (uit interview in Scènes)

 • “Hun subtiele spel past bij een spannende sciencefiction, hun steeds grotesker strijd bij een aanstekelijke komedie.”
  NRC Handelsblad
 • “Dat is eén van de krachten in het werk van Ahlbom: het creëren van verwarrende en ongrijpbare beelden waarin niets is wat het lijkt.”
  Theaterkrant
 • “Tamar van den Dop schittert in psychologische rol.”
  Haarlems Dagblad

Credits

 • Tekst: Tracy Letts
  Vertaling: Jan Doense ism Ditke Schwartz & Judith Wendel
  Regie: Jakop Ahlbom
  Regie-assistentie: Merel Smitt
  Dramaturgie: Judith Wendel
  Spel: Tamar van den Dop, Bram Coopmans, Sofieke de Kater, Reinier Schimmel/ Luc van Esch, Rutger Kroon

 • Muziek: Alamo Race Track
  Decorontwerp: Catharina Scholten
  Assistentie decor: Nicolien de Jong
  Uitvoering decor: Brinkman Decor / Gert Jan Brinkman & Remco Gianotten
  Assistent video: Huig van den Hoofdakker

 • Kostuumontwerp: Carly Everaert
  Lichtontwerp: Yuri Schreuders
  Techniek: Marcel Slagter, Allard Vonk, Koen te Poele
  Zakelijke leiding & verkoop: Wilma Kuite/Alles voor de Kunsten
  Productie: Janneke den Engelsen
  Tourmanager: Emma Lot Morel

 • Publiciteit: Christel Gouweleeuw, Nina Angkotta/ Alles voor de Kunsten
  Scenefotografie: Sanne Peper
  Posterbeeld: Paulina Matusiak & Eddy Werntink
  Grafische vormgeving: Paulina Matusiak